Jeg har skrevet boken min – hva kommer neste?

Du har skrevet boken din. Du har hundrevis av ord foran deg. Hva skjer videre etter å ha skrevet boken din?

Mange mennesker føler seg overveldet etter å ha skrevet forretningsboken sin og er ikke sikre på hva de skal gjøre videre. Du har alle notatene dine foran deg i kapitler, og det er på tide å samle det hele. Dette føles plutselig vanskelig å gjøre når du er opp mot tidsfrister og du ikke er sikker på hvilken del av prosessen du skal gjøre neste gang.

Her er tingene du må tenke på på dette stadiet:

1. Rediger boken selv

Før du gir manuskriptet til noen andre, bør du samle teksten din for å sørge for at den flyter og gjøre eventuelle endringer. Fra min erfaring er det et par ting du kan gjøre for å gjøre selvredigering enklere.

Sjekk forskjellige ting med hver redigering. Først kan du organisere flyten av ordene dine, så kan du senere sjekke for sans, grammatikk og skrivefeil.

Det er viktig å dobbeltsjekke fakta, navn og annen sitert informasjon.

Skriv ut boken din for å lese den i stedet for å gjennomgå den fra skjermen, spesielt under de siste redigeringene. Finn så et rolig sted å lese dem, og jeg foretrekker å lage notater i en farget penn slik at jeg legger merke til disse senere når jeg oppdaterer den elektroniske kopien.

Hvis noe føles litt klønete, les dette litt høyt, og da er det mer sannsynlig at du skjønner hvordan du kan gjøre budskapet ditt klarere.

2. Fullfør boktittelen og undertittelen

For mange forårsaker det problemer å prøve å bestemme hva boken skal hete. De bruker så lang tid på å tenke på det, at det bremser skrivingen av boken.

Fra min erfaring er det enten noe som fanger deg tidlig, eller du må kanskje fullføre dette på dette siste stadiet. Hvis dette er tilfelle, be om tilbakemelding fra kontakter og klienter. Ikke prøv å være for smart med tittelen din, eller sørg i det minste for at undertittelen fanger essensen av boken din og hvem den er for.

3. Spør venner, kolleger og andre fagpersoner om å gi deg tilbakemelding

Som forfatter, på dette stadiet, vil du sannsynligvis være for nær boken din. Oppsøk en liten gruppe mennesker til å anmelde boken for deg, be dem velge ut noe som ikke gir mening og be om forslag til forbedringer.

4. Få boken profesjonelt redigert og korrekturlest

Selv om andre kanskje har lest boken din, tror jeg det er viktig å ha en utdannet profesjonell til å gjøre den endelige anmeldelsen. Det er ikke noe verre enn å plukke opp en bok og se en mengde skrivefeil på første side. Selv om dette øker kostnadene hvis du selv publiserer, er dette en del av merkevaren din, så en profesjonell bok er avgjørende.

På redigeringsstadiet vil redaktøren/korrekturleseren din ta opp ting som ikke gir mening, trenger forklaring og komme med forslag til forbedringer. Deretter vil de se etter ting som konsistens, grammatikk, stavemåte og stil, ettersom de er opplært til å gjøre dette.

5. Organiser coverdesignet ditt

Du har kanskje allerede gjort dette hvis du har noe spesifikt i tankene, men hvis ikke, er dette tiden for å involvere en designer. Når det kommer til coveret ditt, husk at du bare har noen få sekunder på deg til å gjøre et godt førsteinntrykk hos den potensielle leseren din.

Enten du bruker et arkivbilde, får et skreddersydd design eller bruker fotografier, er det bare å tenke på hvordan bildet ditt vil se ut på et miniatyrbilde, altså på nettstedet ditt eller Amazon, før du godkjenner det. Ideelt sett ha noe som er enkelt og lett å forstå. Du trenger kanskje ikke engang et faktisk bilde, og ord kan komme over budskapet ditt til leserne dine. Igjen, tilbakemeldinger fra andre er ideell hvis du har et par design å velge mellom.

6. Ordne forordet og påtegningene

Selv om det ikke er nødvendig å ha et forord, kan du velge å be noen om å skrive denne anbefalingen for boken din. Hvis du har en høyt profilert person i tankene, så ikke nøl med å spørre dem. Det kan også være lurt å fortelle dem hvorfor de er den perfekte personen til å skrive forordet.

For å fremskynde prosessen, hvis de ønsker å se hele boken din, vil jeg personlig sende dem manuskriptet før det har blitt profesjonelt redigert, men du kan velge å vente til senere. Men i det minste, spør dem nå. Hvis du har et par personer i tankene, kan de andre skrive deg en anmeldelse av innsiden av omslaget ditt?

7. Skriv din bekreftelsesside

Det vanskeligste med å skrive anerkjennelsessiden din er å bekymre deg for å gå glipp av noen! Hvis du er i tvil, sørg for at du inkluderer en fangst for sikkerhets skyld, takk til alle som har bidratt til boken, livet og arbeidet ditt. Tenk på nøkkelpersonene som har vært involvert i boken, uten dem hadde det sannsynligvis ikke vært mulig.

8. Skriv kopien til baksiden

Når noen plukker opp boken din og snur den over på baksiden din, vil du fange oppmerksomheten deres fra det første til det siste ordet på siden. Jeg jobber ofte en-til-en med kundene mine for å hjelpe dem med å skrive dette, siden det kan være vanskelig å se hva som får boken din til å skille seg ut.

Tenk på følgende:

Hvem er det til?

Hva går de gjennom?

Hvorfor skal de lese den?

Hva vil de få ut av det?

Ta også med en kort biografi, så kan du velge å sette en lengre “om deg”-side bak i boken. Du har bare plass til rundt 150 ord på baksiden, så sørg for at den er kortfattet. Du kan også velge å inkludere et bilde av deg og et par anmeldelser også, selv om dette ikke er avgjørende.

9. Få det publisert!

Når du har fått alt arbeidet ditt redigert og korrekturlest, vil du være klar til å sette det på skrift, det endelige omslagsdesignet laget og det første eksemplaret av bøkene dine skrevet ut!